“Internettet har forvandlet min kone til en hypokonder”

Kære Richard,

Min kone har altid set ud til at være en stærk kvinde: i vores 20 års ægteskab har jeg altid respekteret hende for det. Men i løbet af de sidste par år havde hun et eller to helbredsproblemer, og hver gang blev hun overbevist om, at hun havde kræft. Hun begyndte at rode på internettet og drev sig selv i vanvid. Hendes frygt prægede alt, hvad vi gjorde.

For nylig kom der blodspor i hendes urin, og hun var lidt forpustet. Hun skal til test, og ja, det kan være kræft. Men det er det højst sandsynligt ikke. Jeg prøver at være støttende, men jeg føler, at hendes konstante google kun gør tingene værre. Jeg føler, at min tålmodighed er ved at være udtømt: Jeg er ved at miste respekten for hende, og jeg er bekymret for, at dette virkelig begynder at ødelægge vores forhold på et tidspunkt, hvor det burde være stærkest.

Er jeg sur og forstår det ikke, eller har jeg ret i, at hun skal tage sig sammen?

– John, via Telegraph

Kære John,

Jeg synes, du er for hård ved dig selv – og også ved din kone. I er nødt til at give lidt slæk til jer to.

Lad os starte med dig. Du er ikke en helgen, John. Du er ikke en engel. Du er en almindelig fyr, der prøver at gøre sit bedste under vanskelige omstændigheder. Din kone har udviklet en forkærlighed for katastrofer, når det kommer til hendes helbred. Naturligvis vil du finde det mere og mere trættende, især da der ikke har været noget alvorligt med hende til dato. Men ikke desto mindre gjorde du dit bedste for at være forstående og støttende, i det omfang du nu har skrevet til mig om det. Alt dette tilskriver du dig. Så stop med at slå dig selv op, fordi du føler, at din tålmodighed er ved at være udtømt. Du er kun et menneske, John.

Nu til din kone. Hun er bange. Hun vil ikke være bange – hvem kunne det? – men i Googles æra kan en lille smule information være farlig, især når det kommer til sygdom. (Tid til at indrømme: Jeg har haft helbredsproblemer for nylig og gik på nettet for at finde ud af, hvad der kunne være galt, skræmte mig for helvede. Jeg lukkede min bærbare computer, overbevist om, at jeg ikke havde meget tid tilbage. Nonsens: Okay. Så jeg sympatiserer med din kone om dette.)

Forudsat, at hendes sidste forskrækkelse ikke er alvorlig, synes jeg bestemt, at du skal slå, mens strygejernet er varmt (dvs. så snart hun får lyset ud, og mens hendes lettelse stadig er frisk) og påpege det til hende – så forsigtigt du kan – hvor ubrugelige var al den frygt og bekymringer, der blev drevet af hendes tvangsmæssige vandring i netværket.

Der er ingen mangel på rædselshistorier på internettet, for ikke at nævne direkte misinformation. Prøv at overbevise hende om at modstå fristelsen til at gå til disse steder næste gang. Det bliver bare 10 gange værre. Jeg ved. Jeg var her.


Har du et spørgsmål til vores forpinte onkel? Udfyld formularen nedenfor

Leave a Comment